{ "title": "Bebeğin Altı Pişik Olursa", "image": "https://www.pisik.gen.tr/images/bebegin-alti-pisik-olursa.jpg", "date": "20.01.2024 03:01:43", "author": "Emel polat", "article": [ { "article": "
Bebeğin Altı Pişik Olursa, bebeklerin en çok rahatsız olduğu durumların başında sıkça maruz kaldıkları pişikler gelir. Pişik olayı yeni doğan bebeklerin %10-15'inde görülürken katı gıdalara geçildikten sonraki dönemde bu oran %40'a kadar çıkabilmektedir.

Pişik oluşumunun nedenleri, sıcak ve nem bebeğin altının pişik olmasının en büyük sebeplerinden birisidir. Ayrıca bebeğin yediği bazı katı yiyecekler, bebeğin altını temizlerken kullanılan ıslak mendiller, bebeğe bağlanılan bezlerde pişik oluşumunun nedenleri arasındadır. Bebeğin altının uzun süre havasız kalması da pişiğe neden olur.

Bebeğin altı pişik olursa, yapılması gereken bebeğin altını ılık saf su ile yıkıp ardından güvendiğiniz krem ya da yağlar sürerek bebeğin altında oluşan pişiği iyileştirmeye çalışmaktır. Bebeğin altındaki pişiği iyileştirdikten sonra tekrar pişik olmaması içinönlemler almamız gereklidir.

Pişikoluşumunuönlemekiçin

Bebeğinizin bezini günde 5-6 kere değiştirmeniz gereklidir. Cildin havalanması için bezini çıkardıktan sonra birkaç dakika altını açık bırakmak gerekir. Bez bağlanan bölgeyi cildine uygun, alkol içermeyen ıslak mendille ya da ılık su ile temizleyip, yumuşak bir havlu ile hafifçe kurulamak gerekmektedir. Hassas cilde sahip bebeklerde alt temizlemek için temiz pamuk ve ılık saf su tercih edilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir Toz pudralar yerine çinko oksit içeren bebek kremleri ince bir tabaka olacak şekilde sürülmelidir. Pişik önleyici olarak seçilmeli ve her bez değiştirildiğinde temiz cilde ince bir tabaka şeklinde sürülmelidir.
Pişik kremleri olarak kortizon içeren ilaçlar ve mantar ilaçları doktor tavsiyesi dışında kullanılmamalıdır. Pişiklerde gereksiz yere mantar ilaçlarını kullanmak sakıncalıdır. Hatta bazen yan etki bile yapabilir. Pişik kremleri kız bebeklerde cinsel organın iç kısmına sürülmemelidir. Antibiyotik kullanan bebeklerde, kortizonlu krem kullanıldıktan sonra mantar enfeksiyonları daha sık görülür. Sıcak ve nemli ortamda mantar enfeksiyonu olasılığı artmaktadır.

Bebeklerdeki bu sorunlarının üstesinden gelebilmek ve geceleri hem kendiniz hem de bebeğinizin rahat uyumasını sağlayacak birtakım bitkisel çözümlerde vardır. Bunların başında zeytinyağı gelmektedir. Zeytinyağının içeriğindeki antioksidanlar, a ve e vitamini etkisi ile cildi nemlendirmekte ve ciltteki pişikleri engellemektedir. Saf zeytinyağı bulamıyorsanız her markette bulabileceğiniz asit oranı en düşük sızma zeytinyağını kullanabilirsiniz. Zeytinyağının yanında Hindistan Cevizi yağı, balık yağı, badem yağı, karakafes veya kadife çiçeği yağı da pişiklere iyi gelmektedir. Bitkisel çaylarla da pişik tedavisi mümkündür. Papatya çayı, ceviz yaprağı ve kaşık otuyla birlikte demlendikten sonra bebeğin pişik olan bölgesine uygulanabilir. Aynı Safa çiçeği ve ada çayını karıştırarak yapılan çay ile bebeğin pişik bölgesine kompres yapılabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebeğin altındaki pişiğin tedavisinin ve hatta hiç oluşmamasını sağlamanın en iyi yolu bebeğin altını temiz tutmak hatta mümkünse ılık saf suyla temizlemek ve ara ara bezini çözüp bebeğin altının birkaç dakika hava almasını sağlamaktır.
" } ] }