{ "title": "Bebeklerde Pişik Çeşitleri", "image": "https://www.pisik.gen.tr/images/bebeklerde-pisik-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 20:45:33", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Bebeklerde pişik çeşitleri, Bebeklerde özellikle yenidoğanlarda, bez bağlanan bölgelerde tahriş edici durumlar yaşanarak, kırmızı kabarık şekilde pişik dediğimiz durum ortaya çıkabilmektedir. Bebeklerin ishal olması durumunda pişik ortaya çıkması daha çok görülmektedir. Soluk bir kızarıklık oluşan pişikte deri gergin, olur. Daha çok bezin değiştirmesi sırasında fark edilip ve sonraki günlerde devam edilebilmektedir. Pişiğin birçok nedeni olabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise uzun süreli pişiklerden kaçınılmasıdır. Çok nadir olmakla birlikte alerjik durumlarda pişiğin sebebidir. Pişik durumunda ciltteki kızarıklık, daha çok görülmekte yayılmaya eğimli bölgeler bulunmaktadır. Ciltte kıvrımlar daha sık olup, cildin yüzeyi parlak ve gergindir. Pişik ısrarla devam etmesinin yanında bakteri ve mayaların üremesini kolaylaştırır.

Bebeklerde pişik çeşitleri incelersek

Bez pisiği, daha çok görülen pişik türü olan bez pişiği bebeklerin çoğunda ve herhangi bir zamanda görülebilmektedir ve daha çok rastlanan bir tür olan bez pişiğinde çocuk bezi olan bölgelerde kızarmış ve kalkmış bir cilt olur. Bebeğinizin dışkısından kaynaklanan mikrop ve bakterilerden oluşmaktadır. Bebek bezi pişiklerinde Bebeğinizin poposunda parlak kırmızı renklerde yara ve lekeler bulunmakta ve hafif kızarık bir cilt oluşumlarından sert deri olacak kadar ilerleyebilmektedir. Çoğu bebek büyüyene kadar bebek bezi pişiğine, en az üç kez karşılaşabilmektedir. Bebek bezi içinde hafif ya da ağır yaralı olarak geçirebilmektedir. Yeni doğan bebeklerde pişiklerin görülmesi daha nadir olmaktadır. Bunun nedeni ise yeni doğan bebeklerde bezlerin çok sık değiştirmesidir. Bebek büyüdükçe daha seyrek olarak bez değişeceği için pişik fark edilmesi geç olabilmektedir. Özellikle 9-12 aylık bebeklerde bez pişiği daha çok görülür.

Pişik yarası, bebeklerde pişik çeşitlerinin bir diğeri olan pişik yarasında, oluşan pişirin bakteri ve mantar enfeksiyonu ile daha ciddi sorunlara yol açabilen bir tür mantar enfeksiyonu olan pişik yarasıdır. Pişik olan bebeklerin birçoğu bağırsaklardan gelen Candida adı verilen bir tür mikroba yakalanır. Bu maddeler ile pişik oluşumu daha çok gelişmekte bazen beyaz yuvarlak pul lezyonları biçiminde etrafları kızarık dokulu, uçları kalkın yaralar oluşabilmektedir. Pişik yarasında tedavi ve önleme için doktorunuzun size vereceğim krem ve losyonları kullanmak iyi bir tedavi olacaktır.

Pişiğe neden olan etkiler ise
Bebeklerde pişik çeşitleri ve tedavisi nasıl yapılır?

Bebek ve çocuklarda pişiğe önlenmesi için yapılması gereken en önemli husus çocuk bezlerini naylon olmayan, bez kullanılması pişik bölgenin açık tutulması ve çocuk bezlerini sık sık değiştirilmesi peşin önlenmesi adına en önemli davranışlardır. Bebeklerimiz mümkünse her büyük idrarında bezinin değişmesi faydalı olacaktır. Bunun yanında doktorunuzun size tavsiye edeceği losyon ve kremler de küçüklerin önlenmesi ve tedavisinde büyük rol oynamaktadır. Bunların yanında kenarlı bebek bezi kullanmak pişi önlemektedir.

Bebeklerde pişik konusunda unutulmaması gereken en önemli nokta pişiği tedavi etmek yerine pişik konusunda önleyici korumalar almak daha faydalı olacaktır. Bebeklerde kullanacağınız özellikli bez bağlanan bölgelerde parfümlü ürünler, kremler ve bir türlü benzer alerji yapabilmektedir. Çocuklarda özellikle kokusuz ıslak havlu ve hipoalerjenik ürünler kullanmayan dikkat edilmeli, mümkün oldukça bol su ile temizlik yapılmaktadır. Uzun süre geçmeyen pişik yaralarında kesinlikle doktora başvurulması gerekmektedir. İlaç tedavisi ve düzenli bir şekilde kullanarak pişik ve idrar yolu enfeksiyonlarından önleyici olabilmektedir. Çocuklarımızın pişiklerini sık sık kontrol etmede fayda vardır.
" } ] }