{ "title": "Bebeklerde Pişik Yapan Yiyecekler", "image": "https://www.pisik.gen.tr/images/bebeklerde-pisik-yapan-yiyecekler.jpg", "date": "19.01.2024 07:06:29", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Bebeklerde pişik yapan yiyecekler, her anne adayı bebeğine oldukça özen gösterir. Anne sütü alan bebeklerde anne adayı yediği yiyeceklere dikkat etmez ise bebeğinde mutlaka pişik olabilir. Anne adayı bebeğini emzirdiği için baharatlı, asitli ve acı yememelidir. Bir süre bunlara dikkat ederek geçici olarak ara vermelidir. Çok sevdiği yiyecekler ve içeceklerden en azından bebeği büyüyene kadar ara vermelidir. Ayrıca bebeklerde ek gıdaya geçerken özellikle bebeğe aynı gıdalar verilmemelidir. Bebeklerde pişik yapan yiyecekler baharatlı, gazlı asitli, acılı hem anne yememeli hem çocuğuna yedirmemeli. Bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemi çok önemli bir ayrıntıdır. Bu nedenle ilk aşamada bebeğe verilecek gıdalar çorba olarak başlanılır. Ardından yoğurt, sabahları kahvaltı ve taze meyve püreleri olarak hafif olan gıdalar ile anne adayı bebeğinde hem besleyici hem pişik yapmayacak gıdalarla ek takviye yapması gerekir.

Emziren annelerin öncelikle doğum yaptığı ilk aşamalarda yiyeceği her gıda bebeğinde aynı anda etki göstereceğini bilmelidir. Özellikle asitli gıdalar tükettiği anda bebeğinde hemen pişik olduğunu görecektir. Ayrıca baharatlı yiyeceklerde aynı şekilde bebeklerde pişik yapan yiyecekler grubunda olan yemeklerin içerisinde kullanılması pişik yapmaya sebeptir. Ayrıca bazı meyve suları ve sebzeler bebeğin idrarında asitleşmesine sebep olur. Bu nedenle bebeklerde pişik yapan yiyeceklerden uzak durulsa bile pişik olması için birçok faktör vardır. Anne adayları çok dikkatli olsa bile bebekte kullanılan bezlerinde idrar ile temasında pişik yaptığı gerçektir. Anne adayı bebeğin bezini düzenli saatlerde değişerek çok uzun saatlerde bez ile idrarı çok temas etmeden değişmelidir. Bebeğin alt değiştirme temizliği özenle yapılmalıdır. Daha sonra pişik önleyici kremler kullanılarak bebek rahatlatılır.

Bebeklerde pişik nasıl önlenir ve tedavisi nasıl olmalıdır: öncelikle pişik olan bebeğin alt bezi sık sık değiştirilmelidir. Aynı zaman içerisinde kimyasal içerikli olan ıslak mendilleri kesinlikle bebeğin pişik olan bölgesine sürülmemelidir. Bebeklerde pişik olan bölgeleri serin tutarak hava alacak şekilde rahatlamasını sağlamalıyız. Bebeğin altını temizleme sonrası, 5-10 dakika açık bırakılmalıdır. Bu şekilde bebekte oluşan pişikler önlenebilir. Unutmamalı bebeğin pişik olan bölgesi enfeksiyon kapmış ise bu durumda, işiniz daha zordur. Bebeğiniz sürekli ağlayarak acısı olduğunu size yansıtır. Bu durumda yapılması gereken çocuk doktoruna giderek yardım alınmasıdır.

Bebeğiniz ek gıdayla veya mamayla besleniyorsa bebeklerde pişik yapan yiyecekler verilmemeli anne adayı ise bu konuda daha dikkatli olmalıdır. Pişik olmaması için bebeğinizin huzurlu ve mutlu olabilmesi için bebeğin altını her temizleme sonrası pişik kremi kullanılmalıdır. Bu yöntem oldukça bebeği huzurlu edecektir. Pişik olmasını engelleyerek anne adayı bir yandan ise bebeğini tedavi etmiş olur. Bebeklerin hassas olan minicik bedenleri ile pişik sebebi ile acı çekmesine hiçbir annenin dayanacağını sanmıyorum. Emziren anne adayları ise yedikleri gıdalara dikkat ederler ise bebeğinde pişik olma riskini azaltmış olurlar. Bebekler yaklaşık olarak yaşını doldurunca yani ilk yaş olma döneminde ise pişik problemi çok daha az görülebilir. Bebeklik dönemine göre yiyecek durumunu anne sağlıklı bir şekilde uygular ise günlük olarak oluşacak pişiklerin önüne geçerek anne ve bebeği daha rahatlamış olur.
" } ] }