{ "title": "Bebeklerde Pişik", "image": "https://www.pisik.gen.tr/images/bebeklerde-pisik.jpg", "date": "20.01.2024 06:22:57", "author": "Mustafa Engin Çoban", "article": [ { "article": "Bebeklerde Pişik, genellikle bez bağlanan bölge neme ve orada tahriş edici etkenlere maruz kalır. Bu olay sonucunda da bebeklerin pişik olması kaçınılmaz bir olaydır. Bu pişik durumu ishal olan bebeklerde daha fazla görülmektedir. Bunun sebebi dışkının sıvı olması ve çocuk ihtiyacını yaptıktan sonra bir süre o şekilde hareket edip o bölgenin tahriş olmasına sebep olacaktır. Bu olay karşısında annelerin bebekler için dikkat etmesi gerekir sürekli bezlerini kontrol etmelidirler. Bu durum bez değişimlerinde göze çarpmayabilir gözden kaçabilir fakat birkaç gün geçtikten sonra şiddetlenerek bebeklerde ortaya çıkacaktır. Çok nadir olarak görülse de alerjik durumlar da bebeklerde pişik olarak meydana gelmektedir. Beklerde pişik uzun sürüyor ise bu iş ciddiye gidebilir bebeğin pişik olduğu yeri enfeksiyon kapabilir ve bu da yaraya dönüşerek bebeği çok rahatsız eder ve sürekli huysuzlanma durumu meydana getirir. Yaraya dönüşen pişik kabuk bağlar ve sonrasında soyularak yok olur fakat bu süreç uzun ve sıkıntılı bir süreçtir. Bu bölgeler temiz tutulmalıdır yoksa bakteri ve mayaların üremesi kolaylaşır ve hastalık başka yerlerde bulaşabilir.

Koltuk Altı Pişikleri

Bebeklerde pişik olarak görülen bir diğer noktada koltuk altıdır. Bu bölgelerde pişik oluşmasının sebebi bebekler daha kollarını ve ayaklarını fazla hareket ettiremezler ve bu nedenle kollar kalkmadığı ve koltuk altının hep nemli olması sebebi ile koltuk altında bir pişik olması ciddi bir şekilde söz konusudur. Apış aralarında da bu sebeple pişik oluşumu baş göstermektedir. Bu durumlarda yapılması gereken bebeklerin koltuk altları terli ve nemli olmayacak sürekli kontrol edilip silinecek ve sık sık kıyafet değiştirilecek. Bebeklerde pişik genellikle koltuk altı ve apış aralarında meydana gelmektedir.

Bebeklerde Pişik Yarası

Bebeklerin pişiği birkaç günden fazla sürer mantar veya herhangi bir enfeksiyona dönüşür ise hemen bir doktora başvurmanız gerekebilir. Çünkü pişikler geçmeyip zamanla şiddetlenerek ve yayılmaya başlar ise bebekler de kalıcı izler oluşabilir bunun sebebi ise bu yaşlarda bebeklerin vücut tenleri yani derileri çok hassas olur en ufak yara ciddi olarak benimsenir bu sebeple pişik büyüyerek yayılırsa bebekler için çok tehlikeli bir hal alabilir. Bebeklerde pişik yaraları dairesel pul lezyonları şeklinde ve etrafı kırmızı dokulu kalkmış uçlardan oluşmaktadır. Mantara çeviren pişikleri umursamazlık yapmayın hemen bir Uzman hekime başvurunuz.

Bebeklerde Diğer Pişik Sebepleri Nelerdir?
Bebeklerde Pişik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde çok fazla rastlanan tahrişe bağlı olan pişiklerde bebeklerin bezlerinin sık sık değişmesi ve ara ara pişik olan bölgenin açık bırakılarak nemlenmesini önlemek iyileştirici bir yöntem olacaktır. Bebeğiniz her kaka yaptığında elinizden geldiğince hemen bezi değiştirin hiç zaman kaybetmeyin. Bu arada bir Uzman hekime de başvurun ve sizlere önereceği kremler hem bebeğinizin açısından koruyucu hem de iyileşmeyi hızlandırmış olacaktır. Bebeğinizin altını her değiştirdiğinizde poposunu güzelce temizleyin, kurulayın ve pudralayın. Bebeğinizi güneşin altında bebek bezi ile dolaştırmayın çünkü bebek bezinin bazı kısımları naylon olduğundan bebeğinizin poposunu terletecek ve bir süre sonra canını yakacaktır. Bu gibi durumlarda dışarı çıkmadan pişik kremleri sürün ve sürmeden önce bölgenin kuru olup olmadığını da kontrol edin. Bazı bebek bezleri ve sabunları da bebeğinizin derisini tahriş edebilir bu durumlarda da bebeğiniz için farklı bir bez ve sabun kullanmanız tavsiye edilir. Unutmayınız pişiği önlemek, oluşmasından sonra iyileştirmekten kolay olacaktır. Bu sebeple bebeklerde pişik durumunu hafife almayınız ve hemen bir çözüm yolu bulunuz eğer sizin kontrolünüz dışına çıktıysa hemen bir hekime başvurmanız tavsiye edilir.
" } ] }