{ "title": "Hamilelikte Pişik", "image": "https://www.pisik.gen.tr/images/hamilelikte-pisik.jpg", "date": "22.01.2024 00:54:53", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Hamilelikte pişik, sorunu genelde hormonal değişimlerden kaynaklanan ciltteki bir sorun olarak kabul edilmektedir. Özellikle yaz aylarında vücudun hızla kilo alması, hormonların değişiminden dolayı vücudun fazla terlemesi, terleme yapan vücudun kıvrım yerlerinin uzunca bir süre nemli kalması, kurulanmaması ve bu bölgelerin havalandırılmamasından dolayı kızarıklık, pişikler oluşur. Hamile kadınlarda pişikler daha fazla görülmektedir. Vücudun hamileliğe alışması, vücuttaki gebelik hormonlarının artmasından dolayı pişik daha sık görülmektedir. Gebelikte tüm cilt değişikliklerinin sorumlusu gebeliğe bağlı her türlü değişiklikte olduğu gibi gebelik döneminde yükselen hormonlardır.

Hamilelikte pişik daha çok vücudun kıvrımlı olan bölgelerinde kızarıklık, yanma, acı ve kaşıntı ile meydana gelir. Kızartılar kötüleştiği zaman küçük şişlikler, içi su dolu kabarcıklar ve buna benzer biçimde anne adayına acı veren deri değişiklikleri görülebilir. Küçük şişlikler ve içi su dolu kabarcıklar kaşındığı zaman kişiye kaşıntı sırasında çok ciddi acı vermekte ve cildi tahriş etmektedir. Pişikli bölgelerde sürekli bir yanma, batma ve kaşınma hissi oluşur. Kaşıma ile de geçmeyen, zamanla çoğalan bir rahatsızlıktır. Hamilelik döneminde vücut temizliğine, nemli olan bölgelerin temizlenmesi ve kurulanmasına hatta nemli olan bölgelere talk pudra sürülmesine daima özen gösterilmelidir.

Hamilelikte pişik engellenmenin yolları

Hamilelikte vücut temizliğine her zamanki dönemden daha çok özen göstermelisiniz. Nemli ve terleyen bölgelerin temizlenmesi ve kurulanmasına hatta nemli olan bölgelere talk pudra sürülmesine bu dönemde çok özen gösterilmelidir. Vücudunuzu temizlerken kimyasal mendiller kullanmamaya, sert sabunlar ve duş jelleri kullanmamaya özen gösterin. Ayrıca anne adaylarının beslenmesine de çok dikkat etmeleri gerekir. Baharatlı, acı, turşu ve domates gibi yiyeceklerin bu dönemde tüketilmemesi gerekir. Özellikle güneşten kaçınılması gerekmektedir. Sentetik kumaşlı ve dar kıyafetler giyilmemelidir. Genellikle ince, bol ve terletmeyen kıyafetler tercih edilmelidir. Hatta ev içinde bol, pamuklu daha rahat kıyafetler giyilmelidir. Kaşınarak başlayan pişik daha sonra kaşınma hissi daha çok artmaktadır. Hamilelikte pişik olan bölgelerin enfeksiyon kapmamasına çok dikkat etmeniz gerekir. Enfeksiyon bakteri ve virüsler olduğu zaman mantar oluşumuna yol açmaktadır. Özellikle ishalliyken pişikler daha fazla artış göstermektedir.

Hamilelikte Pişik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte pişik bölgelerine soğuk kompres yapılarak pişik bölgelerinin rahatlaması sağlanabilir. Kısa süreli ılık bir banyoda rahatlamanızı sağlar. Bu dönemde çok sıcak banyo yapmaktan özellikle kaçınmanızda fayda vardır. Bir deri hastalığı yoksa hamilelik döneminde pişiklerin 6-7 gün içerisinde geçmesi beklenir. Eğer geçmez ise mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Eğer vücudunuzdaki pişikler tüm hijyen temizliğe karşı 6-7 gün içerisinde geçmemişse daha ileri boyuta geçip, canınızı yakmaya başlamışsa acil Uzman bir hekime başvurmanız gerekiyor.

Doktorunuz enfeksiyon oluşumunu tespit ederse hamilelikte kullanılan antibiyotikli kremler veya mantar oluşumunu sağlayan bakterileri öldürücü kremler önerebilir. Gebelikte her türlü ilacı kullanamazsınız. Hamilelik döneminde kesinlikle kortizonlu krem kullanmayınız. Bebeğinizin gelişimini etkileyecek, bebeğinize zarar gelmemesi için kullanılan her tip ilaca çok dikkat etmelisiniz. Özellikle pişik problemi yaşayan kişilerin kullandığı kremleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Kullandığınız takdirde başka hastalıklara sebebiyet olur ve bebeğinize zarar verebilir. Kısa sürede tedavisi olabilecek bir rahatsızlık yerine uzun ve meşakkatli bir rahatsızlığa yol açılabilir.
" } ] }