{ "title": "Pişik", "image": "https://www.pisik.gen.tr/images/pisik.jpg", "date": "21.01.2024 10:48:52", "author": "erhan aydar", "article": [ { "article": "
Pişik, Genel olarak bezli bebeklerde ya da yaşlı insanlarda daha sık görülen pişik, havaların ısınması ile daha sık karşımıza çıkan önlenebilir bir cilt sorunu olmaktadır. Pişik genellikle kasıkta ve nadiren de olsa kalça bölgesinde meydana gelmektedir ve özellikle de cildi hassas olan bebek ve yetişkin insanlarda bu sorun daha sık olmaktadır.

Pişik Neden Olur?

Pişik, bez kullanan bebeklerde veya yaşlılarda bezleri yetecek sıklıkta değiştirilmediğinde ciltte tahriş meydana gelmesi, cilde yeterli havanın girmemesi, bezdeki dışkı ile idrar sebebi ile cildin tahriş olması, mantar veya bakteri sebebi ile meydana gelen yangı, genetik olan birtakım rahatsızlıklar ve vücutta çinko eksikliğinin olması sebebi ile meydana gelebilmektedir. Bebeklerde pişik oluşumu daha çok bebeklerin katı yiyecekler yemeleri ile doğru orantılı olmaktadır. Çünkü annenin sütüyle başka yiyecekler bir araya geldiği zaman bebeğin idrar ve dışkısında asit oluşmakta ve bu da bebeğin cildinde hasar meydana gelmesine sebep olabilmektedir.

Pişik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pişik oluşumuna sebep olan birden fazla neden vardır. Bu sebep ile tedavi yöntemleri uygularken daha dikkatli olunması gerekmektedir. Özellikle de bebeklerde pişik konusu tedavi yöntemlerini anlatırken daha fazla bahsedilecektir.

Pişik meydana gelen cildin üzerinde mantar enfeksiyonunun da meydana gelmesi mümkün olabileceği için pişik konusunun ciddiye alınması ve erken tedavisinin yapılması gerekmektedir. Mantar enfeksiyonu genellikle antibiyotik ve kortizon içeren ilaç kullanan bebeklerin pişik meydana gelmiş bölgelerinde daha sık görülmektedir. Pişik oluşumundan sonra mantar enfeksiyonu olan yerlerde pul-pul dökülme ve nadiren de olsa pişikli bölgede kırmızı renkli benekler meydana gelmektedir. Fakat bu belirtilere tam bir teşhis koyulabilmesi için Uzman bir dermatolog tarafından tanı konulması ve doktor tarafından verilen ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Doktor kontrolü olmadan ve duruma hâkim olmadan ilaç kullanılması ciltte daha fazla hasara yol açabilmektedir.

Pişik tedavisinde içeriğinde çinko bulunan pişik kremi kullanılması tavsiye edilmektedir. Fakat bu kremleri kullanırken bebek ya da yetişkinin cinsel organlarına değmemesine özen göstermek ve ince tabaka halinde uygulamak önemlidir. Ayrıca, pişikli yerlerin sıklıkla hava almasının sağlanması, kısa sürelerde güneş ışığı almasının sağlanması, temiz suyla ve pamukla dezenfekte edilmesi ve sık aralıklarla bezlerin yenileri ile değiştirilmesi gerekmektedir.

Pişik başlangıç aşamasında pembe renkte olup, ilerleyen zamanlarda kırmızı bir renk almaktadır. Ayrıca yine pişiğin ilerleyen evrelerinde hastada kaşınma ve yanma ile acı hissi meydana gelmektedir. Pişik olan yerin tedavi süresi boyunca kuru tutulmasına dikkat edilmesi önemlidir. Bunun yanı sıra, pişik sorunu sadece bezli olan kimselerde değil, çok fazla sıcak ve nemin olması ile aşırı terleme sebebi ile eklem bölgelerinde de meydana gelebilmektedir. Bu durumda pişik meydana gelen bölgenin temiz ve kuru tutulması gerekmektedir. Ayrıca giyilen kıyafetinde terlemeye sebep olmayacak kumaştan olmasına dikkat edilmelidir. Uzun süren pişiklerde mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
" } ] }